Aleppo zeep

De oorsprong van Aleppo zeep

Misschien doet de naam Aleppo zeep al wat belletjes rinkelen, en misschien ook niet. Aleppo zeep is namelijk een 100% natuurlijke zeep die verkrijgbaar is in veel winkels hedendaags. Toch is deze zeep erg speciaal, want het wordt nog gemaakt met dezelfde technieken als vroeger. Ook zitten er geen chemische toevoegingen in en ook geen kleurstoffen, waardoor het een geheel natuurlijk product is. 

Aleppo zeep

Wat zit er allemaal in Aleppo zeep?

Aleppo zeep is al meer dan duizend jaar oud, en ontstond ooit in een stadje in Syrië genaamd Aleppo. Het is een type zeep dat volledig vrij staat van chemische toevoegingen, kleurstoffen en andere conserveringsmiddelen. De enige verschillende ingrediënten die je moet gebruiken voor het maken van Aleppo zeep zijn olijfolie en biologische laurierbesolie. De zeep is dus helemaal natuurlijk, en dus erg goed voor je huid! Er zit maar ongeveer 2% tot 40% laurierbesolie in Aleppo zeep. Voor de rest is het volledig olijfolie. Je kunt ook zien aan de prijs van de zeep hoeveel laurierbesolie er in zit, want hoe meer, hoe duurder de zeep. Laurierbesolie is een kostbaarder dan de toevoeging van olijfolie.

De oorsprong van de Aleppo zeep

Zoals hierboven al vernoemd heeft deze natuurlijke zeep zijn naam gekregen van de plaats van oorsprong in Aleppo, Syrië. Dit was dan ook een van de belangrijkste goederen in de handel zo’n duizend jaar geleden. Men heeft de technieken voor het maken van Aleppo zeep altijd hetzelfde gehouden, dus de Aleppo zeep die jij aanschaft wordt nog op traditionele manier gemaakt. Deze techniek werd onder andere gebruikt door alle families die Aleppo zeep maakten, en iedereen deed het nét weer even anders. De een gooide er net weer wat meer olijfolie in dan de ander. Maar in essentie is elke zeep dus hetzelfde. Ook die van jou onder de douche dus!